Monday, April 13, 2009

Jalan2...cari Mesin Faks....heheheh...

12 April 2009...Ahad...aku g jalan-jalan cari pasal eh cari mesin faks...bersama2 ngan adik2 kesayangan aku...yg gile2 n senget...hehehe...alkisahnye kitorang nk g nek kete supaya senang bergerak n mudah utk bw blk mesin faks 2 t...ye la lagi ponk kitorg g reramai...byk lak 2 yg pompuan...so aku rs lebey selamat nek kete...tiba2 malang tidak berbau tayar kete botak la plak...terkeluar dah wayarnya...ayah xbg bawak...tkt pe2 hal tgh jln t lagi susahkan...last nye decision kitorg ponk nek je la komuter beramai2...ye la dah siap2 ponk sume...n tringat plak bos warning Jumaat lepas..."Saya harap minggu depan dah de la yea mesin faks 2...susah t le kalo xde.." kitorang pun g la stesen komuter UKM tu...lama dah aku xnek komuter "prakk" plak rasa...hehehe...
Tempat mula2 kitorang tuju adalah PC Fair kat PICC...pergh...ramai gile org...dari nek komuter...nek Putra LRT....hinggalah kat KLCC tue...memang ramai org...sesak nafas aku... bersesak2 +berhimpit+bau-bauan+langgar2...de plak yg saja landing lebey kat kitorg...huhuhu...2 le aku xsuke nek public transport...keselamatan sungguh xterjamin...dah le aku bw sume adik2 pompuan aku...harap adik bongsu aku 2 je le yg lakinye...sekali jentik dh pengsan kot die...hehehe... Sampai je kat PC Fair 2...seperti biase kene ikut flow yang telah ditetapkan....punye le ramai orang dah macam semut aku tgk...jalan bertatih...memang melemaskan...kitorang pun setting mind utk cari n tuju ke kawasan yg menjual barang yg dikehendaki jer...jenuh juga le nak melepaskan halangan demi halangan manusia 2...akhirnya ketemu juga kawasan yg menjual mesin faks HP Officejet...aku pun mula le bersoreh....

Aku: "Ada x mesin faks model HP OfficeJet J5780?"
Promoter: " Oooo...sudah xde ma...HP sudah xkeluar itu model ma...beli ini la lagi bek n latest punya model... HP J4770...".
Aku: "Sudah xde ek, tapi ade x model lain yg pakai sama ink 74 & 75?
Promoter: "Xde ma...sume dah pakai ink baru...sowi a amoi...

Xpe la...aku pun cari le booth len...pun sama jawapannya...Huhuhu...penat2 je la aku dtg dari jauh susah payah nek komuter...harungi umat manusia...skali xde da...aku pike maybe dorg nak promote model baru je 2 kot...xpe la... aku pun mula terpike cari kat Plaza Low Yatt je...kan banyak kedai IT..mana tau de plak dorg jual model lama lagi...aku pun suh le adik2 aku cepat2 je cari barang yg dorg nak li kat PC Fair tue...dapat le gak 2-3 benda kitorg beli utk kegunaan sendiri...antaranya...Pendrive 4gb, External Hardisk, Cover External Hard Disk, dan Headphone...so puas ati la gak kan...de la gak benda yg dapat di situ...xde le sia2 berpenat datang ke situ...


Kitorang pun teruskan perjalanan ke Low Yatt...nek Putra LRT turun Dang Wangi...pas2 mik plak KL Monorail...turun ke Bukit Bintang....sekali lagi bersesak2...huhuhu...xsuke xsuke xsuke...tiba je di Low Yatt kitorang terus jerk cari kedai -kedai yg jual barangan HP dan mesin faks...aku pun bertanya le ade x jual model mesin faks yg aku nak 2...dalam 2-3 kedai gak la aku tya...jawapan dorg sume sama....dah xkeluar dah model 2 n inknya pun dah pake yg baru jer...sahih le memang dh xde model 2 dijual lagi...aku pun terus usha model yang latest...HP OfficeJet J4660...tepon bos n maklumkan terpakse li model yg baru...dpt jerk persetujuan die aku pun trs le beli...beli skali APC back ups power supply+ surge protector...supaya xkene petir lagi harapnye...letih dah kaki kitorg berjalan...ngan xmakan lagi nih... jam dah kul 4.30ptg...setengah hari kitorg berjalan nak li mesin faks jerk...huhuhu...sib bek dpt gak.. Pas2 kitorg g le makan kat food court kat bawah 2..pekene Nasi + Tomyam Campur n neslo ais...best gile rasa dapat duduk...dpt ketatkan balik skru kaki kitorg yg dh longgar 2...hehehehe...sume makan habis...licin...ye le lapar dh tahap gaban...bis dah tenaga digunakan...sambil mkn 2 tpike2 le cmne nak balik plak...dah le ujan lebat kat luar...nak angkat plak barang2 yang agk besar n hantap2 tue...nak rebut2 lagi nek komuter..huhu...mmg xlarat rsnye...kitorg pun mencuba nasib mintak tlg abg kitorang, Angah...msg le die wat ayat kesian..."Ko katne Ngah? Leh x mik kitorang...ujan lebat le kat sini...barang dh le berat nih...besar lak 2...xlarat je nak bw...kalo ko leh mik barang je pun ok...t kitorg blk le nek komuter..." hehehe...pandai x wat ayat sedih...hehehehe...pas2 Angah pun reply msg, "Korg dh ktne 2...aku nak blk Shah Alam dh nie..xpe la...jap lagi Angah datang mik..." Pe lagi menjerit kegembiraan le adik2 aku bile dgr msg 2 dibacakan..."Yeeeaaaayyyyy!!!...alhamdulillah...xyah nek komuter..." mmg lega la kitorg...xyah dh nak berebut2 n berhimpit2...hehehe...

Walaupun penat giler pada hari kejadian...tp aku seronok sangat dapat jenjalan ngan adik2 aku...ilang rs penat 2 bile dpt bersama n dengar loyar buruk masing2...mmg xkering gusi ler...mcm org gile ponk ade kot...sik gelak sepanjang perjalanan...selain dapat barang2 yg nak dibeli...lagipun lama dh xbersosial cam2...terutama ngan adik aku yg nak kawin 2...xlama lagi..lagi le susah nak kuar bersama2 mcm 2...komitmen dah banyak kn...hehehe...mmm...moga hubungan kami tetap erat n berkekalan hingga ke akhir hayat...

4 comments:

dhiy@ piNkY said...

wey aku pun g pc fair.. x jupe pun.. sesak nk mampos kn... tobat dah aku nk g lg. pengsan beb.

oRyen said...

bestnya kalu ada adik badik ramai kan...:( leh jln2 leh gosip2 leh gado2 huhuuhu...

dhiy@ piNkY said...

oryen: bw la bersabar k.. ko pun best gak men bowling sm2 x mcm aku

Putri Essie said...

To Dhiya - Ko g bile? aku g hari ahad...org dah mcam ulat...mana nak jumpa...hehehe...sesak gile...

To Raja - Ade best n xnye jg de adik beradik ramai nie...sbb setiap 1org... de peel masing2...time ok, ok le...time gaduh kang...mcm perang dunia ketiga...hehehe...de je yg selisih pendapat...nak digaduhkan...tp gaduh2 sayang ler...