Tuesday, March 3, 2009

Aku dan TiKuS PuTiH II

samb 2nd appointment...
k aku dah topap blk ink nye...hehehe...
Setelah Dr. mengesahkan aku berjaya mengikuti kajian dorang bermakne aku akan jd bahan eksperimen dorg la kan...sendiri mau ingat ler...bermula la kisah aku bagai tikus putih di lab...Dr. yang wat kajian 2 namanya Dr. Mariyanti...nmpak mcm baik n lemah lembut...tp bile die mulakan tugas...huh bagai nk koyak bibir aku...hehehe...bile pike2...cmne le cr dorg nak mik cecair kat gusi aku 2...suntik ke per? mesti sakit ek...mintak2 xde le bedah2 ke ape ker...skg nie gayat lak aku ngan benda yg sakit2 nie...kalo x dlu heran pun x...hehehe...

Petang 19 Februari 2009...Dr. dah mula pasangkan acuan yg berbentuk besi...agak besar benda 2...jenuh nk masukkn dlm mulut aku...ditarik kiri kanan...huhu...dlm acuan 2 diletaknye benda mcm plastesin...bile masuk mulut aku ditekan2nye kat gigi...nauzubillah...nak termuntah aku...mmg mcm mkn plastersin...tp berangin mcm pudina...bueeeekkk...

time nk buka lg 1 cite...plastersin 2 mcm dh lekat lak kat gigi aku...mcm nk luruh je gigi aku sume bile Dr. tu tarik kuarkan...huh...selesai pun...seharian aku xmkn ri 2...terkenang2 perasaan ms Dr. masukkan benda 2...pas 2 dlm kul 4 petang Dr. suh aku wat x-ray gigi lak...pas je bis x-ray aku pun blk umah...sampai je kat umah mak tegur...rupe2nye keliling mulut aku dh merah padam...huhuu...

ni le benda yang disumbat dlm mulut aku 2...tapi impression tray die plastik yg aku punya besi...mcm plastersin kan...yek..yek..

ni le hasilnye...rupenye benda ni dipanggil impression iaitu satu kaedah untuk mendapatkan model gigi pesakit bagi memudahkan braces didesign...

3rd Appointment...
Berlaku pada 26 Februari 2009....pada ms nie....appointment patut kul 10...tiba2 assisstantnye, Ms. Fyda kate Dr. Mariyanti ader hal lak...so ditunda kul 2...mula2 mcm bengang la gak kan...sib bek aku cuti ri 2...tp bagus la gak sbb dh janji ngan adik nk bw die jln2...pe lagi aku pun rayap la ngan adik aku g Sg. Wang...better la kan sblm gigi aku di apa2 kan...dapat le rayap ngan tenang...hehehe...

Kul 2.30 ptg...pas bis shopping n solat...tiba la aku di klinik spt yang dijanjikan...berdebar2 gak jantung aku bile pike pe la Dr. nk watkn...maklum le jumpe dentist nie xtvtnye dilakukan time kite idup...xde bius2...2 yg seram 2...

Bile Dr. panggil rupe2nye dorg nk mik gambar gigi...mcm model la plak...hehehe...ingatkan xde le sakit...rupenye die ngangakan mulut aku pakai alat pe tah..sorg tarik kiri sorg tarik kanan...peh...sakit gile..rs mcm nk rabak dah...huhuhu...tuhan je yang tau...aku rs mulut aku sama besar ngan mulut blue hyppo time 2...hehehe...


ha mcm nie le alat yg dorg gunakan utk ngangakan mulut aku..sakit dowl...rasa nk terkoyak mulut...

Lepas mik gambar, Dr. pasangkan laks satu benda bulat kecik warna ijau...xsilapnye dipanggil seperator...benda 2 die masukkan di antara 2 gigi...di bahagian gigi yang perlu diletakkan band utk tarik gigi aku t...8 unit benda 2 menyelit kat gigi aku...berdarah gak la gusi aku ms pasang benda 2...mula perasaannya pake benda nie...mcm de daging sangkut kat gigi je...tp semakin lama aku pake semakin sakit lak rsnye...gigi2 aku rs mcm bergerak..gusi rs bengkak..xleh nk ngunyah...huhuhu...sakitnye tuhan je yang tau...aku pun bw le tido...dengan harapan moga2 ilang n ok bile bgn pagi sok...

ni dipanggil separator...rubber band yang menyelit di gigi aku...huhu sakit...


begini la gayanye separator menyelit di gigi aku...de lapan unit atas bawah kiri kanan...pergh...sakit xterkata...terasa gigi bergerak n berdenyut2...


Rupe2nye bgn tido gusi aku siap berdarah...berdenyut...adoi...sakitnyer...nak nangis pun der...tp rs malu sbb dh tua sgt nak menangis...lgpun aku mmg xsuke nangis...huhuhu...rs mcm nk mc pun de ri 2 tp pike2 t pe plak bos kate sik cuti jerk kan...g kan le gak keje...tp mmg xsng duduk le...xleh wat keje sakitnye...sampai menggigil2 rs bdn...mcm nk pitam pun der...pergh...derita tul...dh xthn sgt.. aku pun mintak le kuar jap g klinik...dptkan pain killer...k la sikit pas mkn 2...tp still sakit...mmg xleh mkn...sampai skg aku xleh mkn benda keras...


3 comments:

...aaRN... said...

pjg btl huraian ko ni.. penat aku nak mengkhatam mbcnye :(

Putri Essie said...

kalo ikutkan byk lagi babak2 nye...2 pun aku dh ringkaskan...hehehe

...aaRN... said...

bubuh gamba ckit.. hehehe..