Monday, March 23, 2009

Hari Mengecat Dapur...capek bangat gue...

Aduuuiii...letihnya...sakitnye belakang aku...terutamanya bahu nie...rasa mcm xlarat je nk keje ri nie...huhuhu...tp ape kan daya...ku terpaksa gagahkan jg diri ni g keje...sbb thn nie kan aku kene byk cuti...ye le byk appoinment ngan Dr.Gigi...minggu nie pun de lagi 25hb nie...t pe plak bos aku kata...sik cuti je kan...de jg kene flying kick t...hehehe...

Nak tau nape aku keletihan???Mana tidaknye semalam aku seharian mengecat umah....pas je zohor mule proses mengemas dinding n barang2 supaya kerja2 mengecat dapat dijalankan...dari menanggalkan border sehinggalah mengalihkan perabot2 yang sungguh hantap-hantap 2...kerja2 mengemas nie le yg memakan masa yg lama...n paling malas aku nak wat...setakat ngecat je sejam dua dh leh siap kan...almaklum le dah lama aku dok kat umah nie...dah mcm2 brg de...dh mcm muzium pun de umah aku 2...sume nak disimpan...tiba aku ngemas bis le brg2 yg bersepah 2 aku buangkan...hehehe..so sebelum aku mengemas aku bg warning dlu...pungut le barang2 yang rasa syg n nak gna lagi...mueheheheh...dorang pun tau, kalo aku yang mengemas...mmg kemas le...leh le cr brg kat dlm tong sampah...hehehehe...

Aktiviti mengecat dapur nie..aku dibantu oleh adik pompuan bongsu aku, Iyah...2 pun sebab die dah janji nk tolong...kalo x keje ngecat rumah mmg dorang nmpak muka aku jerk...dari membeli cat...membancuh cat..hingga le cat 2 dicalitkan ke dinding...leh dikatakan dari luar rumah, hall, bilik, sampai le dapur mmg aku yg mengecat....huuhu...pasni aku nak wat bisnes cat umah le...side income...hehehe...mmg dah pengalaman tau sejak aku tingkatan 5 lagi rsnya...dekat 1 dekad dah kan??hehehe...

Mule2 keje2 mengemas...adik aku sik ngelat je nak tolong ngemas...die kate die nk tolong cat je bukan nak kemas...bley die tgk je aku wat...katanya "Seronok plak tgk alang tanggal2kan border 2...mmg sesuai le ngan alang...de talent..." Aku pun berkata dengan geramnya "Banyak le ko!Yang ko 2 xkan tgk je...lambat le siap nye t...g tolong kemaskan rak kat dinding tue...t senang skit nak cat..."

Susah plak 2 nak tanggalkan bordernye...kene buh air...dah kembang baru korek pake scrapper...lugu giler...Oleh kerana aku xlarat nak wat sume so aku wat le satu part ke satu part...dimulakan ngan part yang senang untuk dikalih barangnya...almaklum le kan bile mengalih perabot2 yang dh lama menginap kat satu2 bahagian tue mcm2 khazanah le boleh dijumpai...kene plak nyapu dulu..ngemop dulu...pas2 aku pun bancuh le catnye...

Nak tau aku cat dapur aku warne pe?? Warna peach cair n oren...atas peach cair bawah oren...hehehe...hasil pembacaan aku dlm satu artikel dlm akhbar tempatan warna peach, oren, jingga nie sesuai untuk bahagian dapur...supaya dapat merangsang rasa lapar dan suasana ceria...lagi 1 pemilihan warna nie berdasarkan warna tema Majlis Perkahwinan adik aku yang insyaallah akan berlangsung pada 28 Jun 2009 nie...die dikenali sebagai Ude atau Epi...

Tema majlisnya peach colour...hehehe...sian je die...baju die sama ngan warna dinding...sure tenggelam kalo dok dapur t...hehehe...bio pengantin tenggelam tapi adik-beradik pengantin yang menonjol...itu le motifnye...muehehehe...ms mule2 die tgk dpur telah dicat...die kate "Wei, asal cat warne nie??sejibik warne baju pengantin aku...sampai ati...huhuhuhu..." Aku pun menjawab, "Nak wat camne dh warna nie ktorg terbeli...hehehehe...aku pun xsangka warnenye seakan2 baju pengantin die...sian die ek..hehehe...

Kerja2 mengecat nie...bis dalam kul 10 mlm...tp de satu insiden yang aku xbley bla... de ke patut...time aku cat dinding kat belakang almari tv dorang leh kata aku tikus almari...huh sungguh xpuas ati..."Eh! bunyi pe 2 belakang almari tue? Macam bunyi tikus jerk...tikus almari kot...mcm cite musang berjanggut tue...." abg aku yang sungguh kejam berkata...disambung dengan hilai ketawa dorg yang sungguh menggeramkan aku...udah le aku tgh penatkan...de jg yg kene pukul laju-laju kang...huh...pas je bis ngecat kene le kemas blk kan...letak balik perabot ditempat sepatutnye...

Mmg penat n letih aku ri 2...tp aku puas sebab akhirnya siap 90% kerja2 mengecat dapur...pasni tinggal touch up2 kat bhgian yang x terkena cat je lg...kat sudut 2....lastly pasang border...kerja pemilihan border diserahkan pada abang aku, Angah...sbb konon2 die kreatif skit n pandai matchingkan warna spy nmpak lembut n lebih ceria...hehehe...

6 comments:

...aaRN... said...

esok bubuh gamba tau.. nak bg markah & gred :)

Putri Essie said...

hehehe...ok2...tp gambo sblm xsempat mik la...hehehe

JustAgurlzNotAprincess said...

wah...suda cat dapur..
ko dh nk kawen ke?

Putri Essie said...

bukan aku le...adik aku yang mau kawin...aku kan kakak yg bek...xpe je aku yg cat janji...timbul kecerian di majlis 2 nant...die hepi aku lagi hepi...

...aaRN... said...

xde gamba sblm xpe.. bubuh je gamba slps..

Putri Essie said...

ye t aku mik yea arn...xkesempatan le...lagi pon xde border mcm xcantik plak..sbb bile mik gambar nye warna jd len...lebey bek ko dtg je umah aku tgk...hehehehe