Friday, September 25, 2009

Satu Hari Di Hari Raya...



Satu hari di hari raya...
Kenangan yg akan tersemat di kotak ingatan aku sampai bila2...
Memang tidak dapat dilupakan...
Begitu mencabar tahap keimanan dan kesabaranku...huhu...
Dan mengajar aku erti hidup...liku2 kehidupan...yg penuh dengan dugaan dan cabaran...
Memberi aku pengalaman yg amat berharga...yg perlu diambil iktibar...




Satu hari di hari raya...
Aku telah beraya di tepi lebuhraya...
Dan di bengkel kereta....huuuaaaaaaaaaaaa....
Seharian...panas...haus...pening...penat...letih..lesu..bengang...stress...tension...sume ada...
Tp malang tidak berbau..."kun fa ya kun"...kalo dikataNya jadi...maka jadilah...
Mungkin ada hikmah di sebaliknya...
So, aku perlu redha dan pasrah menghadapinya...

Satu hari di hari raya...
Berlaku di hari raya ketiga...Selasa 22 September 2009...
Dalam keseronokan utk pulang berhari raya di kampung...Bota, Perak...
Kerana selama ini beraya di Bangsar shj...yg lengang...sunyi sepi...
Tahun nie plan beraya dan berkumpul di kampung...
Menyebabkan aku dan family begitu teruja n excited...
Pake baju kebaya...baju raya bagai...
Almaklumlah xpernah merasa suasana beraya di kampung...dpt kunjung mengunjung sanak- saudara...

Satu hari di hari raya...
Kami telah pergi berkonvoi...3 biji kereta buatan Malaysia...
Saga lama...Saga baru (BLM)...& Persona...
Seramai 11 orang ahli keluargaku...semua adik beradik, mak, ayah...termasuk Opah n adik ipar aku, Shah g...
Aku nek kete Saga lama dengan ayahku...supaya aku dpt bertukar2 memandu sekiranya ayah penat...
Yg len nek kete baru2 tersebut...driver muda2 xpe...
Satu hari di hari raya...
Perjalanan pulang ke kampung pun bermula...
Kete kami paling slow...ayah yg drive...almaklum le kete lama...xley laju2...
Yg len sume dh mempelesitkan diri...berdesupp perginya...
Aku mmg dari awal lg tidak senang bila dorg setuju utk bawa kete ayh lik kg...2 aku temankan ayah...sbb aku rs xsedap hati...
Mmg dh hantar servis...tp still ada bunyi2 lagi...
Tapi dh dorg nk bw jg..pe ley watkan...t derhaka plak....huhuhu...

Satu hari di hari raya...
Alkisahnya...
Sampai je di simpang ke Sungkai...aku terdengar bunyi...tek..tek..tek..
Mcm bunyi seterika yg dh panas...aku buka tingkap n terhidu bau mcm terbakar...
Aku pun terus tgk kt indicator temperature...ish tinggi...jarum penunjuk dh hampir ke H...
Aku pun bgtau ayah..."Ayah, temperature tinggi la...bau pun mcm hangit jerk nie... benti la yah.. tgk..."
Ayah aku pun benti la di tepi highway...n terus buka boot kete...berasap einjin kete...berkepul2 asap kuar...
Aku pun dok jauh2 dari kete...tkt terbakar plak kan...

Satu hari di hari raya...
Bayangkanlah berlaku dlm keadaan panas terik...kul 12.30 tghari...punya la panas...
Yg aku nie ngan pake baju kebaya nyonya nya...dok tepi highway...yg xde pokok nak berteduh...huhuhu...
Berpeluh2...aku telah jadi model highway di situ...
Ayah aku pun dh merah padam mukanya...thn panas...kerisauan...tension...
Termenung jg kami seketika...memikirkan apa yg perlu dibuat...perjalanan masih jauh...


Satu hari di hari raya...
Setelah tgk asap telah berkurangan...
Kami pun g le tgk lik kete...tgk2 air dlm radiator dh kering...
Mmg dh agak dh...kalo kete berasap mesti air xde...tp ayah kata die dh cek dh seblm bertolak...
Adalah yg xkena 2...
Sib bek mmg ayah ada sediakan air sebotol dlm kete...
Tapi sebelum masukkan air kene tggu enjin tul2 sejuk..kalo x leh rosak enjin kete t...
Hampir setengah jam jg kami tunggu dlm panas 2...mcm kene salai dh aku...leh makan dh kot kulit aku tika itu...hehehe...


Satu hari di hari raya...
Tgk mcm enjin dh mcm cool jer...
Ayah pun try le masukkan air dlm radiator tu...
Tuang pya tuang...tgk2 air tak penuh2 jg...airnya lalu jer...
Tgk2 kat bawah kete...air kuar...
Ah! sudah... Masalah nie...de yg xkene...
"Radiator bocor kot?" ayah kata..."xleh jln nie...bahaya...leh terbakar t? Camne ni Alang?" ayah tya aku...
"Alamak! Yeke???....Kene anta bengkel la...repair...tak pun panggil pomen..."aku beri cadangan...


Satu hari di hari raya...
Dlm kami berpikir...baru kami teringat...
Plus kan de beri perkhidmatan sekiranya de masalah...
Aku pun mik le tiket tol 2...n call le no yg tertera...n wat aduan kerosakan...
Sedang kami berdiskusi...tgk2 sebijik towing car dh de blkg kete kitorang...
Biase le kan dorg cari mkn...tak panggil pun dtg...mau kene RM200-300 kot...
Sib bek xlama kemudian kete Plus Peronda sampai....cpt jg tindakan mereka...
Syabas Plus...time kasih kerana byk membantu...
Tp kami dimaklumkan mereka hanya boleh tarik kete kami sehingga ke tol berdekatan shj..iaitu Tol Bidor...
Selebihnya kami kene uruskan sendiri...dorg cuma leh bw keluar dari lebuhraya shj...
Xpe le kan dari tersadai di tepi highway 2...mn nk cari bengkel...


Satu hari di hari raya...
Sib bek la anak buah Maknyah aku, Ajoy de tinggal berdekatan dgn kawasan 2...dkt Sungkai...
So panggil die tolong tgkkan kete kami...
Dekat setengah jam jg kami tunggu kehadirannya...
Sian die terpakse tinggalkan tetamunya...sbb nk tolong kami...
Masa die tgkkan kete kami die kata radiator bocor...kene anta bengkel jg...
Sib bek de bengkel berdekatan dgn Tol Bidor tersebut...xsampai 1km pun...
Tp sblm bergerak 2 die letakkan sebiji telur dalam radiator tersebut...tujuannya utk menutup lubang yg bocor di dinding radiator 2...sementara nk sampai ke bengkel...
Owh...gitu rupanya...baru aku tau...hehehe...


Satu hari di hari raya...
Tiba jer di bengkel kete berdekatan...
Mekanik 2 pun tgk le kete kami...
Mula2 pun die kata radiator bocor...kene tukar...
Tapi hasil daripada pemerhatian rapi...rupe2nya hos yg bocor...
Airnya terpancut kene kat dinding radiator...2 le rupa mcm radiator yg bocor..
Mekanik 2 kata tukar je hos tu n radiator 2 kene bukak cuci...sbb dh letak telur td..
Lagipon mmg dh lama xcuci radiator kete 2...


Satu hari di hari raya...
Lama jg menunggu dorang servis kete... ada 5 jam kot...lugu rsnya...
Penat bgt aku n ayah...dh le xde tempat duduk...terkelayang2 le kitorang mundar-mandir tggu kete siap...
Sib bek le de kedai makan kat depan bengkel nie...sempat le jg kami menjamah makanan...
Memang dh lapar sgt pun...masuk angin dah...walaupun kedai mamak aku belasah le jg kan...kepala pun dh pening dh time 2...ayah aku pun dh telan 2 bijik panadol...merah je muka die...stress agaknya...sian je aku tgknya...
Die pun sik kata, "Sib bek ko ada Alang...kalo x, xtau le ayah sorang2...mati kutu jg..."
Sbb aku tgk condition kete ni xbrapa bek le pun aku folow die...kalo nk kan keselesaan lik kg...mmg le aku akan nek kete baru2 tue...dh tentu xde ragamnya kan...tp xkan aku nk biar ayah aku sorang2...sian die...kalo aku sorang2 pun gelabah jg..kalo kete jd mcm 2...buntu jg...kalo berdua 2 de jg le leh tukar2 fikiran...berdua lebih baik la kan...hehehe...

Satu hari di hari raya...

Dalam kul 5 lebih tgk mcm dh nk siap je...dorg repair...siap pasang lik dh sume...

Yg patut ganti dh diganti..yg patut cuci dah dicuci...
Mekanik 2 pun suh le ayah start enjin...
Elok je ayah start enjin n men minyak...
Tgk2 kete leaking lagi...memancut lagi air kuar...trus mekanik 2 suh tutup lik enjin...
Check lik...rupa2nya hos lain plak bocor...hos yg kecik2 plak...
Kene la kami menunggu lagi...nak tukar plak 2 hos 2 lagi...
Br je nak rs lega kete dh elok..leh sambg perjalanan...kene tggu lagi...


Satu hari di hari raya...
Dekat kul 7 kete baru siap...
Start lik enjin n men minyak...tgk ok xde kebocoran dh...cuma kipas lum pusing tul2 lagi...
Mekanik 2 kata mmg macam 2...sbb radiator baru cuci n enjin lum panas tul2 lagi...t dh jln lama skit ok le katanya...
Tapi oleh kerana aku serik tgk kejadian bocor lik tadi aku tya la cina 2..."Eh, berapa lama leh tahan ini radiator n hos nie?"
Mekanik 2 pun ckp, "Ni ok punya ma...u bw jer...tp t kalo temperature nek lebih setengah...U benti Ujgn jln lagi...U call bagi tau kita...t I bg U kad...U call je bgtau..t kita sevis lik...kalo radiator yg rosak, I xcharge U lg...
"Owh, ok... tq" aku menjwb...
Pembayaran pun dibuat n kami pun bersedia utk berangkat pergi menyambung perjalanan...
Dorang pun dh kemas2 nk tutup kedai...
Satu hari di hari raya....
Kami pun teruskan perjalanan...
Tapi baru 10 minit perjalanan...kami tgk temperature nek lagi...tinggi hampir ke H lik...
Kami pun berhenti di R&R berdekatan iaitu Tapah...
Dlm kepala aku "Ish, xkan rosak lagi kot...punya berejam tunggu pun rosak lagi...adoi la..."
Check2 tgk air kat radiator kering lagi...ah! sudah...mmg malang nasib kami hari 2...
Kami tggu enjin sejuk skit...pas2 ayah try buh air...tgk2 air lalu je...tgk bwh kete...mengalir je air kuar...adoi la...rosak lagi...de la lagi yg bocor 2...
Aku pun call le no.tepon yg mekanik bagi td...call2 masuk voice mail jer...byk kali aku cuba...tp tetap sama...
Aku pun dh buntu...ayah pun dh hot jerk...xtau dh kami nak wat cmne...ngan badan kami yg letih lesu...otakpun jadi slow je...
Tengok jam pun dh kul 7.30pm...ayah kata g solat maghrib dulu...cari ketenangan...mn tau dpt jln...
Kami pun g la solat...pas2 aku g toilet...tgk de kerusi aku pun dok le...tempat pon mcm tenag jerk...aku pun restkan bdn jap...sambil mencari jln...tgh aku termenung memikirkan jln penyelesaian...
Tiba2 hpone aku berdering...tgk2 mekanik 2 call..alhamdulillah...bersyukur sgt aku...
Aku pun cite le pe yg berlaku pada mekanik 2...
Mekanik 2 kata xpe t die anta orang tarik kete tp kete 2 sok baru dorang leh servis sbb bengkel dh tutup n xde org nk wat mlm 2...lagi satu mekanik 2 kata towing car 2 kami kene bayar len...kene deal ngan org yg pya towing 2...
Pya la kami mengelak nk gna khidmat towing car...tp last kene jg...dh jd mcm nie pe leh wat kan?
Aku pun bergegas cari ayah aku n maklumkan mekanik 2 dah call lik n suh anta kete ke bengkel gna towing car...
Mula2 ayah aku membantah jg...tp xleh nk wat pe la kan...dprd kete tersadai macam 2...




Satu hari di hari raya...
Dalam setengah jam kemudian...tiba la towing car yg dijanjikan...
Kami pun deal la ngan driver towing car 2...
Sekali lagi kereta kami ditarik...merasa aku nek kete ngan towing car...td ngan abg PLUS...
Kami pun di bw semula ke bengkel...
Oleh kerana sok kete baru leh dibaiki nak xnak Angah aku yg dh tiba di Bota kene patah lik mik kami di Bidor...
Sementara tunggu Angah aku datang, kami pun g la makan kat kedai depan bengkel 2..kedai bersebelahan kedai mamak td...
Selera la skit aku mkn...mmg dh lapar n kepenatan pun...sakit2 badan...letih xterkata...
Sambil makan pun rs mcm nk tertido...
Ayah aku pun sama...mata stim jerk...layu jerk...
Lama la jg menunggu Angah...utk cover malu aku order lagi air segelas sorang...
Dalam kul 1.00 pagi baru Angah tiba...
Bayangkanlah betapa lama nya kami di situ....
Kul 12.30 tghari sehingga kul 1.00 pagi...mengerjakan kete jer...bis cite nk beraya kami...
Tul2 aku kene beraya kat bengkel kete...huhuhu...sedey pun de...

Satu hari di hari raya...
Dekat kul 3pagi baru kami tiba di kampung...
Sume pun dh tido lena...
Xsempat aku nak beraya...bersalam-salaman...
Aku pun angkat beg bw masuk n mandi...
Lega rasanya dpt mandi...segar semula rs bdn...
Hilang segala stress...
Dlm kul 4 baru le aku berlabuh tido...ZZZZzzzzzzz...
Best jer rasa dpt baring time 2...
Penat xterkata...tp aku xdpt tido lena kalo terlalu penat...
Jap2 aku terjaga...sampai le subuh...

Satu hari di hari raya...
Bangun2 jer aku dr tido...pas sorang2 kata siannya dia beraya kat tepi jalan n bengkel...
Dorang pun merasa betapa perit n penat aku hari 2...
Tp de jg yg mengena kata aku jadi model highway n model bengkel...yela kan..aku berpakaian utk berhari raya....kebaya bagai...last-last...huhuhu...
Mmmm... xpe la...xsemestinya pe yg kita rancang menjadi kan...
Sume pun ketentuanNya...tentu ada hikmah di sebalik setiap kejadiannya...
Hadapilah dengan senyuman...

2 comments:

...aaRN... said...

pjg betol cite ko ni.. ala-ala cerpen gitu :)

Putri Essie said...

hehehe...2 la...kalo ikutkan pnajang lagi cite nya 2...telah di skipkan 2...hehe...kalo x leh wat novel...heheh...