Friday, January 7, 2011

Kegunaan Public Phone & Duit syiling!!

Ini la makhluk yg bernama Azam..tgk rupe pn da tau nakal dia cmne en..hehehe



Perbualan telefon antara PutriEssie dan adik bongsunya, Azam yang sedang mengikuti latihan PLKN di Kuala Kubu Baru...

Putriessie : Hello, aaazaaammm...winduuuu...(sedikit menjerit)
Azam : Winduuu kew....?? (bunyi mcm ada elemen touching di situ..hihi)
Putriessie : Windu la...lama dgr ko merepek...hahaha... amacam PLKN??
Azam : *Yeay...!! (bunyi seperti diiklan sabun pencuci tue...sabun jenama BOOM kowt)
Putriessie : Hahaha...tetiba je ko...ha amacam?sonok x kat sana?kena buli?
Azam : Ok jer...xde pape pn...
Putriessie : Ni ley tepon nie? hpone xkena mik??
Azam : Hpone kena mik..dowg simpan... ni azam pake public phone jer...
Putriessie : Oooo...nk ckp ngan mak x?
Azam : Ley ugek.
(Telefon pn diserahkan kepda mak yang dirindui...)

* Rupa2nya azam jawab cm2 sbb abg aku Angah da kenakan dia sblm 2...hahaha...Angah tya "Amacam latihan?"..pastu si Azam jawab "Ok la"...Angah kata dia jwb slh, patutnya "Yeay!!"..hahaha... lawak2... padan le time aku tya tiba2 je dia jwb cm2... =P

Time2 cmni la br ko kenal public phone kan?? Duit syiling kan??
Br ko tau betapa pentingnya kedua2 tu...hehe..
Pandai pn ko gunakan dalam keadaan terdesak mcm 2 kan?? Da hphone kena kuarantin...
Almaklum la... budak2 skrg mn nk kenal PUBLIC PHONE?? DUIT SYILING??
Pandang pn xnk rsnya...
Ye la mereka lebih mengenali HANDPHONE dan TOPAP...
Yang lebih mudah dan lebih selesa..krn ia harta peribadi...
Berbanding dengan public phone...nama pn public...utk kegunaan ramai...
Kalo nk guna kena la tunggu turn...kdg2 kena bratur panjang.. que utk dapat peluang menggunakannya...

Huhu..
Teringat plak zaman2 belajar dulu...
Nak tepon mak ayah punya la jenuh tunggu...bratur panjang..
Yang hanginnya bila ada budak bergayut dgn awek/pakwenya 2-3jam...dari diri sampai da terduduk...grrrr~
Geram jerk..bila org buat harta public..mcm harta dia...muka slumber...xmo langsung bagi ruang kat owg len...
Kita yg nk tepon mak ayah nk tya kabar 5-10 min pn jenuh nak menunggu...
Tp sanggup je..janji dpt lepas windu pada family...
2 la kalo budak2 skrg da de hpone pn susah sgt nk contact family... tya khabar.. mereka mmg akn sedey...ye la kan xde alasan spatutnya..
Pakwe ley plak tya slalu erk??tp mak ayah?? ermmm... insyaallah..aku xkn...mana2 aku g, aku mesti bawa family aku...esp mak ayah.. sentiasa di hati aku nie...
Kerana mereka owg yang paling aku sayang di dunia nie...mmuuaah2...Love u so much! <3>

Apa pun...kepada Azam yang dirindui... Rindu kew??ahaha...windu la ugek erk.. lama da xdgr dia wat lawak.. merepek2...almaklum le adik bongsu...dr kecik sampai besar le dimanja...

Rajin2 la tepon mak ayah yea... Dowg sentiasa wiso and windu kan ko...

Ayah hari ke 3 da tertya2 keadaan ko kat sana...

"Da brp malam yea Azam xtido kat sini?? Cmne la dia kan sana yea??"

Hehe...cayang tul bapak kat ko...jadi budak yang bek tau...bagi ayah n mak sentiasa hepi jerk... Wokey...semoga kamoo lebih cemerlang di masa hadapan...

2 comments:

cikgu siti hazreen said...

betul2x budak-budak zaman sekarang tak kenal sangat public phone ^_^ kecuali budak asrama, yang dilarang membawa handphone

Putri Essie said...

tau xpe..mereka idup di zaman teknologi semakin maju...keadaan ekonomi pn da meningkat...mana mau susah payah g2..hehe... tq ssudi singgah =)